fbpx

Hur du LÄSER MER & SNABBARE!

Share on facebook
Share on linkedin

(Texten är ett utdrag från Youtube-klippet. Rekommenderar att kolla videon)

644 böcker.

Det är antalet böcker jag läst i nuvarande stund sedan jag var 21 (7 år sedan) – bortsett från mängden research artiklar, random dating-artiklar på elitedaily, kurser, youtube, reddit forum m.m

Hur som kan antalet låta galet för vissa & a walk in the park för andra, men oavsett hur du känner för det så ska jag i den här videon förklara HUR jag har gjort det, hur DU också kan läsa fler och bättre böcker, plus i slutet lära dig hur du kommer ihåg mer av vad du också läst.

Så vad ni behöver veta om mig och böcker är att jag AVSKYDDE böcker (förutom Harry Potter serien givetvis). Jag hade världens sämsta associationer till böcker eftersom ni vet, ‘skolan’, och någonting jag fortfarande inte förstår mig på idag. Det konstant tipsande om romaner (Ugh. Watch a movie instead). Dessutom, vem skulle vilja läsa mer böcker efter att ha läst böcker hela dagen? (Pekar ett finger mot mig själv just nu).

Så en kväll för några år sedan, ställde jag mig själv en briljant fråga efter att ha släppt en skolbok rätt i ansiktet på mig själv som ändrade mitt liv. Tänk om jag började läsa om något jag FAKTISKT ville veta mer om? Som kunde hjälpa mig i livet? (Lightbulb moment). Och det var på den vägen mitt nya liv som en booklover började.

Men nog om mig och låt oss börja dagens video med en livsförändrande fråga

Varför är det ens viktigt att läsa?

“Mario – det är för att alla framgångsrika VD’s läser 50 böcker om året och vill du också bli…”

Neeeeej – men det finns dock en liten sanning i det. Och det är att läsa gör den här magiska grejen av att UTÖKA DITT PERSPEKTIV – du blir mer medveten, smartare & ser saker du högst troligen inte hade gjort annars. Det är som att ladda ner 10års erfarenhet på 300 sidor för 200kr. It’s a frickin smart move – för så många år har vi inte att leva för att göra alla misstag. Att läsa är något som gjorts genom tiderna av de största ledarna av den enkla anledning att – DET FUNKAR – förutom för Gary Vee typ. Och ja, digitalt likaväl som ljudbok går bra att läsa.

Så låt oss dyka in i det första tipset jag konstant påminer människor om

1. Du behöver inte läsa ut hela boken

Helt seriöst. Att läsa från första sidan till sista sidan i varje bok är idiotiskt – när det kommer till non-fiction i alla fall och det finns några anledningar till detta (läser du fiction däremot så vill du troligtvis ha alla snuskiga detaljer).

Så en anledning, för er som läser lite grann i alla fall, är att det handlar om att plocka ur idéerna från böckerna. Om du t e.x har läst några psykologiböcker så kommer du märka att flera författare pratar om samma koncept fast med andra ord ganska ofta. Om du märker av det i ett kapitel –  så kan du hoppa över det. Märker du att kapitel två är samma sak – hoppa över de med.

Låt mig demonstrera.

Låt oss ta ett till exempel, säg självhjälps-genren, efter att du läst ett par styckna som jag har – så börjar du efter ett tag se ett gemensamt mönster som, ursäkta ordet, inte är annat än en circle jerk av ord. Samma koncept poppar upp hela tiden och vissa sidor är inget annat än en tråkig repetition för att drilla in poängen i ditt huvud.

Samma mening som ovan, med andra ord.

Blir du tveksam över 3 första kapitlena eller 50 sidorna – så kan du hoppa till innehållsförteckningen. “Finns det några intressanta topics jag vill läsa om?”. Om inte? Släng iväg boken och ta en annan. Eller om du har lite mini FOMO som mig – skumma igenom snabbt, för ibland så finns det några gömda goldnuggets här & var.

Poängen i vilket fall – du måste inte läsa från sida till sida. Det är ingen “tävling” eller någon som “mäter” om du läst från sida till sida. Förutom i skolan.

Det finns dock andra sidan myntet av detta… o det är att vissa är lite för snabba på bollen med att hoppa till nästa kapitel – antagligen för att de inte förstår, eller någonting jag stöter på ganska ofta är folk som blir “triggade” av böckerna de läser. Blir du det så är det en varningssignal att take a chill pill och försöka förstå bättre – för annars har du emotionella glasögonen på och inte de objektiva på – vilket gör dig blind för visdomen. Och du måste inse att alla har någonting att lära dig – hur mycket du än t.ex skulle avsky humrar.

Så varför läser du egentligen från start till slut?

Du har antagligen inte reflekterat över det – så låt mig förklara – i skolan så lär vi oss det för att vi blir bedömda på det sättet – alltså “hur långt har du kommit i boken denna veckan lille Mario?” och lärarna vill att vi ska komma ihåg vartenda litet ord för vi blir testade på det & hur långt vi har kommit. Vilket också är anledning till att många känner dig “dåliga” eller “frustrerade” för att de inte läst vartenda sidan i boken. “Men då har du inte läst ut den”.

Och det är lite som att tvinga sig själv att huvudräkna istället för att använda en miniräknare – ett riktigt tråkigt party trick och – dessutom fvckin why? Givetvis ska du ha en förståelse om vad du gör – men för att det är för vårt minnes skull? För det är inte hur man tränar minnet – det funkar inte så & jag kommer lära dig om det lite senare.

Du läser inte på egen hand för att bli betygsatt hoppas jag du börja inse. Du läser för att lära dig saker, boken ska HJÄLPA DIG – det är inte du som ska hjäla boken. Och detta så att du blir mer medveten & ska kunna använda dig av x,y,z grej som du får av boken. Sluta please boken, och andra människor överlag.

I det verkliga livet så kan du enkelt plocka upp en bok & börja läsa den igen om det är något du glömt. Du är INTE DÅLIG för att du inte läser ut en hel bok & absolut inte mindre smartare heller. Jag plockar fram gamla artiklar, och letar igenom allting jag läst hela tiden. Och det roliga är, ju mer du gör det, ju mer kommer du också ihåg. Det är snarare puckat av dig att göra något du inte tycker om. Och många är inte jätteduktiga på att säga nej till saker de inte vill göra, så det är bra övning.

Om du mot all förmodan vill lära dig att tycka om en bok – för du fattar att den kan ha bra saker att lära dig, eller om du fortfarande är fast i skolan – så kan du göra följande; fråga dig själv “Hur hjälper denna boken mig med det som är mest viktigt för mig?” – Ta reda på vad du värderar mest – det gör jag med folk i min coaching och kurs hela tiden som du kan se i fältet nedanför – svarar FLERA gånger på den frågan, minst 20 olika svar, tills du SER det. Tills du blir taggad att läsa boken. För då har du byggt tillräckligt med neuron-länkar som hjälper dig att associerar “win” med att läsa den.

Det handlar alltid om hur du kan se saker på vägen. Du kan vända vilken bok som helst till något intressant genom att göra det jag sa ovan – SÅ GÖR DET OM DU BEHÖVER DET.

 2. Sluta läs ORD för ORD

Det finns några anledningar till detta.

Om du läser ord för ord så sker två saker

1.) Majoriteten tenderar att VERBALISERA orden fast mentalt. Du läser, eller pratar alltså ut orden högt i huvudet för dig själv som en dramatisk operasångare. Och det gör så att du läser LÅNGSAMT. Återigen en sak vi fick lära oss i skolan.

2.) Du läser ord för ord. Det gör också så att det går långsamt. GÖR INTE DET. Du kan träna dig själv till att gå igenom en mening utan att lägga till en dramtisk TON till saker.

En annan sak är att dina ögon inte är så stabila som du tror. Om du försöker göra en 360 med dina ögon så kommer du märka att det blir hackigt. Men om du följer fingret med din blick – smoooooth as hell. Ovanpå det så har du periferiseende – du ser alltså vad som står bredvid ordet du har fokus på. Det är en liten träningssak man behöver öva på – men du hade blivit chockad över hur snabbt det kan gå om du börjar lita på dig själv med det.

För att hjälpa till med detta kan du dessutom använda dig av en markör, en bit papper, penna eller någonting som är lätt & rakt för att fokusera på linjen du är på.. Finns att köpa online och i bokhandeln. Men är du som mig och läser från datorn – så kan du använda musen eller bara öva på att försöka hålla ögonen i styr som en robot – vilket är vad jag gjort..

3. Schemalägg tid till ditt läsande.

Det finns absolut ingen ursäkt till att inte läsa. Det finns i så många olika format att konsumera information på så att det är löjligt. Plus att det är världens enklaste “hobby”.. Du kan göra det på vägen till gymmet, PÅ gymmet, när du sitter på toan, kollektivtrafiken, innan du lägger dig – eller om du är lika extrem som mig – ta med dig en bok till en valvaka för att läsa mellan allt ointressant chitchat.

Och det är också hemligheten till att läsa mer – att du är konsekvent med hur ofta du läser!

Om du läser 30 minuter om dagen inom ett området – så kan du inom 7 år vara en ledare på det.

Om du studerar en timma om dagen –  så kan du vara en expert inom 4 år.

Om du gör det 3h om dagen, så på mindre än två år så kommer du vara ‘at the cutting edge’.

När du studerar något du älskar – så utstrålar du det.

Och fun fact – Har du läst mer än 80 böcker inom ett område så är det motsvarande en PhD – dvs en doktorand. Så indiret, kan du då kalla dig en “Dr”.

Oavsett om du behöver boka in det i din kalender – eller bara påminna dig själv om att göra det – Se till att du läser lite varje dag.

4. Val av böcker

Sanningen är att du bara har så lång tid att leva – och det betyder att det bara är så många böcker du kommer ha tid för att läsa.

Och ju mer du läser så inser du också att det är så mycket häftigt du inte kommer att hinna läsa om. Och är du en person som läser lite så önskar du säkert att du hade mer tid till läsning.

Så hur vet du vilka böcker du ska välja?

Det vet du inte – men ju mer du läser ju mer så får du en uppfattning om vilket håll du vill & bör gå åt. Du kommer ställa dig själv frågor som du blir mer nyfiken på & åt det hållet vill du börja gå åt. Och dessutom så kan alla böcker kan ge dig en slags fördel – är du intresserad av diet & näring osånt så kan en bok om näring du tycker är helt ute & cyklar ge dig perspektivet om de stora misstagen folk verkar göra med sin diet. Du utvecklar ditt spektrum.

Och har du mentorer så är det givetvis smart att fråga dem om deras favoritböcker.

5. Hur kommer man ihåg mer?

Och vi kommer börja med vad som inte hjälper dig att komma ihåg mer – att stryka under och små copy-anteckningar.

Återigen någonting som vi gjorde (fortfarande gör i skolan). Inte för att det hjälper oss komma ihåg bättre – utan för det bara hjälpte oss att veta VAD som skulle komma på provet.

Hur många av dina lärare pratade om detta med dig?

Bästa sättet att bibehålla information är att lära ut! Vi kommer nämligen ihåg saker som vi använder. Så om du kan korta ner distans mellan att ta in information & ge ut information – så kommer du ihåg mer! Och du kan lära ut på massa olika sätt – det kan vara genom att berätta för en partner, en vän, dela en post på instagram om något du lärt dig, göra en youtube video, hålla en presentation m.m.

När du tar någonting och formulerar det i dina egna ord och sätter din egna spice på det så fastnar det helt enkelt lättare. Så samma gäller när du tar anteckningar – då vill du skriva om ett helt stycke med dina egna ord. Inte bara en summering utan som att du skulle förklara det för någon i familjen – men inte lika optimalt som att lära ut. Det är lite som att träna – om du inte använder dina muskler så bryts det ner. Använder du inte dina neuroner – så stängs de av eftersom de tror att det är onödig information.

Du behöver inte komma ihåg alla idéer från alla böcker du läst heller, utan det viktiga är att du kommer ihåg vilka idéer som finns i vilken bok. Vart läst du om X-koncept t e.x?

Sedan är det också viktigt om du läser lite tyngre böcker där det är mycket koncept, principer och “filosofiska” tankar att du ställer dig frågan “hur kan det här appliceras i mitt liv”? Det hjälper dig att bli mer medveten om boken – du skapar en association och därav kommer du ihåg det.

För människors minne funkar som en saga via just det, associationer. Så en annan teknik ni kan använda er av kallas för “roman room” eller “memory room”.

Men det får ni googla själva om eller be mig göra mer om det i ett annat avsnitt.

That’s it!

Mario, out!

Vem är Mario?

Mario Noghani är en internationell Mental Performance Specialist som utbildar & coachar drömmare, företagsledare & content creators i mänskligt beteende, för att hjälpa de skifta sina perceptioner & överkomma sina egna mentala utmaningar på insidan, som i sin tur, löser problemen på utsidan.

Dina proffesionella utmaningar är personliga problem, i förklädnad.

Följ med på resan på mina medier här nedan!

Senaste..

Följ oss