fbpx

En snygg tjejs verklighet – Halo-effekten

Share on facebook
Share on linkedin

När vi är på väg någonstans så brukar vi titta på folk vi möter längs vägen, vi undrar hur de lever sina liv och ibland, lägger vi märke till en riktigt attraktiv människa. Per automatik börjar de flesta av oss tänka att den människan har allt i livet. Snygga tänder, ordnad ekonomi, galen charm, bra i sängen och framgångsrik. De bara utstrålar högstatus och framgång.

Men hur vet du det egentligen? – det gör du inte. Du projicerar din fantasi på personen, även kallat halo-effekten.

* Att attraktiva människor har det lättare att nå framgång tack vare sitt utseende är en annan femma (ja, bevisat och vi sparar det till en annan gång)

Vad är halo-effekten? 

Halo-effekten = Ett vanligt bedömningsfel som uppkommer efter att ha bedömt en egenskap hos, eller prestation av en person positivt (eller negativt), låter detta påverka hur man bedömer personen i andra avseenden.  

Enkelt översatt; att man antar flera andra positiva slutsatser om en person, utifrån en egenskap man sett – oavsett om det är verklighetsförankrat eller inte. 

Snygg tjej, attraktivitet & halo-effekt

En positiv attribut många faller för vardagligen är “attraktiv/snygg”. Människor tror att snygga människor är mer talangfulla, ärligare, smartare och helt enkelt bättre.  

”Enligt attraktivitetsstereotypen så tror vi helt enkelt att attraktiva personer innehar flera olika positiva egenskaper som har tillskrivits den gruppen av människor (Eagly et al., 1991) och genom haloeffekten så tillskriver vi attraktiva människor fler positiva egenskaper som inte alls behöver ha någon koppling till en annan känd egenskap (Greenwald & Banaji, 1995), i detta fall attraktivitet. ”

Undermedvetet målar vi upp det perfekta liv hos den sexiga tjejen som precis gick förbi oss på gatan. Livet där hon vaknar upp på en perfekt mjuk och fluffig säng, som är fylld med rosenblad, hon vaknar pigg och glad utan en dålig andedräkt och gör sig redo för att mumsa i sig sin fantastiska instagram-frukost.

Halo-effekten leder till att många människor sätter snygga människor på en piedestal, vilket inte leder till attraktion utan precis tvärtom. Ju mer vacker eller fysiskt tilltalande en person är så tenderar folk att projicerar en allt mer perfekt livsstil. Vilket även skapar mer isolering hos en attraktiv människa.

REALITY CHECK

Det beskrivet ovan sker långt ifrån varje dag och stämmer sällan överens med verkligheten. Det är inte så farligt att drömma, men problemet uppstår när folk börjar att projicera drömbilden på en annan person, då skapar det en extrem diskrepans – d.v.s hur andra ser på henne kontra hur hon ser på sig själv

Människor behandlar henne som en gudinna, trots att hon egentligen är som vilken annan människa som helst.  

En snygg tjej svettas, hon duschar, bajsar (ja, snygga tjejer går också på toa) rakar sig, sminkar sig och gör samma saker som andra tjejer i världen. Hon har inte en konstant finn-fri hud och kan också känna sig osäker vissa dagar.   

KONFLIKT

Hon är personen som ser sig själv i spegeln varje dag och ser allt som de andra inte ser. Folk överöser henne med generella komplimanger. Och eftersom folk inte ser vad hon ser, så skapar det en psykologisk konflikt. ”Jag ser alla dessa ’felen’ på mig själv, men ingen annan gör det”. ” Jag är kass på X, men folk säger att jag är jätteduktig hela tiden”. Vi påverkas av miljön runt omkring oss och detta kan leda till osäkerhet och i vissa fall, en jobbig verklighetsuppfattning.

För djupt nere i sig själv, är den snygga tjejen också medveten om hon också har ett inre barn. Hon vill också kunna vara löjlig, dum och galen precis som alla andra utan att bli mer dömd för det.   

Låt mig utveckla;

På jobbet agerar du oftast professionellt, men när du hänger med dina vänner så beter du dig oftast avslappnat och lite mer korkat än vanligt. Du släpper guarden och minskar lite på ditt IQ, för det är KUL. Att vara allvarlig är inte roligt. Tänk om att alla i din närhet konstant hoppades på det professionella av dig? Du hade inte kunna slappna av. Vi vill inte konstant leva upp till att vara den där jävla perfekta person alla andra projicerar på oss, även om det är för dem själva är osäkra i att vara imperfekta.

För en tjej som anses vara ”perfekt” av packet blir det betydligt jobbigare. Eftersom hon blir så bekräftad för sitt utseende kan hon bli osäker på om hon har något mer att erbjuda än sitt yttre. Hon vill bara kunna vara sig själv, vara löjlig. Hon vill bli älskad och omtyckt för den hon verkligen är.  

HON ÄR RÄDD FÖR ATT BLI SÅRAD.

Snygga kvinnor är rädda för att bli sårade – hon är rädd över hur hon ska skilja på vem som älskar henne för den människan hon är, från vem som bara försöker ligga med henne. Hon är samtidigt rädd för att förstöra den perfekta bilden som är projicerad på henne av alla andra. Bilden av en gudinna, men som hon ärligt talat, samtidigt också uppskattar väldigt mycket.

Alla människor gillar att bli sedda som extraordinära och lite bättre än andra ( Fuck yeah, Jordan Peterson’s hummer hierarki – dvs status) men på köpet får du rädsla med (vad händer om jag inte lever upp till standarden? Då tappar jag min status och klättrar ner i hierarkin, *sadface*). Så om hon ”ger sig själv” för lätt till andra, så är hon körd – och om hon är sitt löjliga, avslappnade jag, så kommer folk inte avguda henne lika mycket p.g.a bilden alla andra skapat.

VAD SÖKER HON EFTER?

Hon letar efter den charmiga prinsen som bara fattar henne. Någon som kan RELATERA till hennes verklighet. Som gillar henne för vem HON är, som inte tar henne på för stort allvar, som inte försöker imponera och bara är normal. Grejen är att hon har ett STORT urval, av idioter.

Och hon känner sig mer isolerad än någon annan för även hennes kompisar känner undermedvetet av att “hon får alla killarna”.

Vad detta betyder för dig som man;  

  • För att sticka ut ur mängden trötta beta-males (kommer artikel snart) som konstant ger generella komplimanger, kvalificera personen för egenskaperna du söker efter. Detta skapar autenticitet, vilket leder till attraktion och är inget du kan fakea – A girl can smell your fakeness miles away. Se min artikel om neediness.

  • Behandla en sjukt snygg tjej, som vilken annan tjej. Uppskatta skönheten, men bli inte lurad av omslaget. It’s a trap!

  • Döm inte.

  • ANTA LIKA VÄRDE – Se aldrig dig själv, eller den andra person som högre värde

  • Se den löjliga och autentiska pojken i dig själv, och den lilla flickan bakom fasaden i henne.

  • Utmana henne & relatera till henne.

  • Inse att en person som får mycket bekräftelse för sitt utseende, kommer TESTA dig för att se vem du egentligen är – när ni inte känner varandra : )

Vem är Mario?

Mario Noghani är en internationell Mental Performance Specialist som utbildar & coachar drömmare, företagsledare & content creators i mänskligt beteende, för att hjälpa de skifta sina perceptioner & överkomma sina egna mentala utmaningar på insidan, som i sin tur, löser problemen på utsidan.

Dina proffesionella utmaningar är personliga problem, i förklädnad.

Följ med på resan på mina medier här nedan!

Senaste..

Följ oss