fbpx

4 Sätt att övervinna prokrastinering

Share on facebook
Share on linkedin

PROKRASTINERING 

Enligt etymologin så betyder prokrastinering “tillhörande imorgon”. 

Men varför gör vi så mot oss själva när vi vet att det behövs göras nu?

Sanningen? Det är inte tillräckligt viktigt för dig. 

Om vi dyker in i människans undermedvetna så har vi en hieraki kring våra värderingar. Alltså, när vi kollar närmare inom varje område i våra liv, och allt som vi gör, tänker och har, så kommer vi finna att vårt liv demonstrerar för oss varje dag VAD som faktiskt är viktigt för oss, mindre viktigt, och vad som inte alls är viktigt. När vi listar ut alla aspekter och aktiviteter i en “viktighets”-ordning, så får vi en hieraki kring våra värderingar. Det viktigaste är något vi värderar högt, och det som inte är viktigt är lägre ner i hierakin.

Vad vi medvetet tror är viktigast för oss, är oftast inte lika viktigt för oss undermedvetet, och därav demonstreras det inte heller i våra tankar, ord och handlingar. Som ni vet vinner ditt undermedvetna alltid över det medvetna.

Exempel;

Om du frågar en gymnasie-elev som alltid prokrastinerar kring att göra sin hemläxa, hur viktigt tror du det är för eleven att bli klar i tid? Högst troligen kommer de säga “väldigt viktigt”.  Men om du kollar noga in i deras liv, som drivs av deras högsta värderingar i det undermedvetna, så kommer du se att de spenderar mer tid, energi och pengar på utseende, gaming, sport, att ring och prata med deras vänner, eller hitta någon att ha sex med. Det är högst osannolikt att de skulle säga att precis nämnda saker är viktigare än hemläxa. Faktum är, de säger sanning från deras medvetna tankar, men deras liv demonstrerar att de andra är högre värden – medans att göra läxan är en låg värdering. 

När det är något de värderar högt, så är de pålitliga, organiserade och kommer i tid till den delen. När det är av lågt värde, så dyker tvivel upp, prokrastinering och en känsla av frustration. 

Ingen elev vill medvetet prokrastinera på hemläxan, men de kan inte hjälpa det, för deras undermedvetna bokstavligen DRIVER beteendet. Tills hierakin blir förändrad, och att göra hemläxa blir en hög värdering, så kan absolut ingen press från lärare eller föräldrar stoppa eleven från att prokrastinera

MEN ett sätt du kan ändra på det är med hjälp av frågor! 

  1. Vad för stort resultat eller mål jobbar du mot?
  2. Vilken handling är det du undviker?
  3. Vad gör du istället?
  4. Vad vinner du på att göra det?
  5. Vad är några möjliga alternativ, förändringar eller handlingar du kan ta, så du får fördelarna från fråga 4, samtidigt som du rör dig mot resultatet/målet steg 1?

När det kommer till prokrastinering så kan det även handla om rädsla/skam med..men det är ett litet kapitel för sig 🙂

Vem är Mario?

Mario Noghani är en internationell Mental Performance Specialist som utbildar & coachar drömmare, företagsledare & content creators i mänskligt beteende, för att hjälpa de skifta sina perceptioner & överkomma sina egna mentala utmaningar på insidan, som i sin tur, löser problemen på utsidan.

Dina proffesionella utmaningar är personliga problem, i förklädnad.

Följ med på resan på mina medier här nedan!

Senaste..

Följ oss